"Loading..."
  • AGROLİNO
    Uluslararası ticaret evi
  • AGROLİNO
    2011'de Ankara'da kurulmuş bir şirkettir
  • AGROLİNO
    makarna, irmik, yem maddeleri, yağ ve yağ tohumları dahil olmak üzere tarım ürünleri üretir ve ticaretini yapar.

Agrolino'ya hoş geldiniz

“Agrolino, stratejik tarım ürünlerinin üretim ve ticaretini yapan köklü ve dinamik bir şirkettir. Makarna, irmik, meyve suları, tahıl silolarının kurulması ve işletilmesi ve hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve hayvan yemi gibi mamullerin Türkiye ve bölge ülkelerinde ekimi, işlenmesi, üretimi, ithalatı ve ihracatı yer almaktadır. Agrolino, yerel bilgi, beceri ve kaynakları küresel uzmanlık ve tedarik zinciri sistemleri ile birleştirerek alanında uluslararası düzeyde öncü bir şirkettir.”

Hakkımızda

Agrolino Gıda Tarım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin kökleri 1976’dan bu yana tarım faaliyetlerinde bulunan bir aile şirketine dayanmaktadır. Eylül 2011’de İstanbul’da kurulan Agrolino, 2022 yılında şirket ortaklık yapısında bazı değişiklikler yapmıştır. Aynı zamanda müşterilerine ve ülkenin önde gelen limanlarına daha yakın olabilmek amacı ile şirket merkezini 2023 yılında başkent Ankara’ya taşımıştır.


Tarım ürünlerinin üretimi ve ticaretinde uluslararası alanda önemli bir oyuncu olan Agrolino’nun temel hedefi yerel ölçekli deneyim ile küresel vizyonu birleştirmektir. Agrolino’nun öncelikli faaliyet alanları arasında makarna, irmik, meyve suları, tahıl silolarının kurulması ve işletilmesi ve hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve hayvan yemi gibi mamullerin Türkiye ve bölge ülkelerinde ekimi, işlenmesi, üretimi, ithalatı ve ihracatı yer almaktadır. 


Uluslararası düzeyde risk yönetimi, tedarik zinciri ve finansal araçlar konularında deneyimli profesyonel bir ekibe sahip olan Agrolino küresel düzeyde saygın şirketler arasında yerini almıştır

Vizyon

Asya ve Avrupa’nın kesiştiği noktada kurulmuş olan Agrolino’nun vizyonu, tarımsal üretimi ve tedarik zincirini yüksek teknolojilerle destekleyerek bölge insanının yaşam kalitesini yükseltmektir. 


Misyon

Agrolino’nun misyonu, tarım ürünlerinin üretiminde, işlenmesinde ve ticaretinde üretici ve tüketiciyi kapsayan insana odaklı bir katma değer yaratmaktır. Bu misyonun ana hedefi tarımsal üretimi artırarak gıda güvenliğine ve ulusal, bölgesel ve küresel ekonomik kalkınmaya katkı sağlamaktır.

Değerler

  • •   Bütün müşterilerimize istikrarlı bir biçimde kaliteli ürün ve hizmet sunmak,
  • •   Çevreye duyarlı tarımsal üretim, işletme ve ticaret ilkeleri aracılığı ile küresel düzeyde sürdürülebilirlik çabalarının aktif bir parçası olmak ,
  • •   İnsan odaklı tarımsal gelişime katkıda bulunmak,
  • •   Çalışanlar için adil ve ödüllendirici bir çalışma ortamı sunarak, öğrenme ve kariyer gelişimine destek olmak.

Üyelikler

Ayçiçek

Yağlık Ayçekirdeği
Türkiye, ayçiçeği tohumlarının önemli üreticileri ve ithalatçıları arasındadır. Yılda yaklaşık 650.000 hektarlık bir alanda 1.6 milyon metrik ton ayçiçeği tohumu üretilir. Trakya, Karadeniz, Akdeniz, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri, Türkiye'de önemli ölçüde ayçiçeği üretimine ev sahipliği yapmaktadır. Türkiye'nin yıllık ayçiçeği tohumu ithalatı 800.000 metrik ton civarındadır ve Rusya Federasyonu, Ukrayna, Bulgaristan, Sırbistan, Moldova ve Romanya önemli tedarikçiler arasındadır.

Ayçiçek yağı
Ayçiçek yağı, Türkiye'de yılda yaklaşık 1 milyon metrik ton tüketilen en yüksek miktarlı bitkisel yağdır. Ortalama olarak Türkiye, Ukrayna, Bosna-Hersek ve Rusya Federasyonu'ndan yılda yaklaşık 1.3 milyon metrik ton ham ayçiçek yağı ithal eder. Coğrafi konumu ve güçlü kırma ve rafine tesisleri sayesinde Türkiye, aynı zamanda bir ayçiçek yağı ihracatçısıdır. Ortalama olarak yılda 700.000 metrik ton ayçiçek yağı, başlıca Irak, çeşitli Afrika ülkeleri, Suriye, Çin, Avrupa Birliğ, ABD ve İsrail'e ihraç edilmektedir.

Ayçiçek küspesi
Türkiye, yıllık olarak başlıca Ukrayna, Bulgaristan, Romanya, Moldova ve Rusya Federasyonu'ndan sığır ve kümes hayvanları yemi olarak kullanılan 1 milyon metrik ton ayçiçeği küspesi ithal etmektedir.

Buğday

Türkiye, yıllık yaklaşık 21 milyon ton üretimle dünyanın dokuzuncu büyük buğday üreticisidir. Ülke geneline dağılmış olan buğday üretiminin çoğu İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Trakya, Cukurova ve Harran'da yoğunlaşmıştır. Türkiye, buğday ihracatı yaparken aynı zamanda Avrupa Birliği ülkeleri, ABD, Rusya Federasyonu, Ukrayna, Avustralya, Meksika, Kanada, Kazakistan ve Baltık Devletleri'nden yüksek kaliteli buğday ithal etmektedir. Türkiye'nin 21 milyon tonluk buğday üretiminin içerisinden yaklaşık 4 milyon ton yüksek kaliteli durum buğdayı üretilmekte ve bu buğday, makarna, bulgur ve kuskus üretimi için kullanılmaktadır. İtalya'nın yanı sıra Türkiye, durum buğdayını Tunus, Cezayir ve Fas'a da ihraç etmektedir.

Pamuk

Türkiye, yıllık 1.350.000 metrik tonluk üretimiyle pamuk üretiminde dünya sıralamasında altıncı sıradadır. Bu üretim için 450.000 hektarlık bir arazi kullanılmaktadır. Ayrıca Türkiye, yaklaşık olarak 250.000 metrik ton pamuk çekirdeği yağı üreterek bunu hem pişirme yağı olarak hem de hayvan yemi olarak kullanmaktadır.

Palm

Palm yağı ve palm çekirdeği yağı, yılda 90 milyon metrik ton üretilerek dünyanın en büyük bitkisel yağlarıdır. Endonezya ve Malezya dünyanın en büyük palm yağı üreticileridir. Ortalama olarak Türkiye, yılda 700.000 metrik ton palm yağı ithal etmekte olup bunu genellikle gıda, kozmetikte ve kimya endüstrisinde kullanmaktadır.

Bakliyat

Türkiye, baklagillerin önemli bir üreticisi, ihracatçısı ve ithalatçısıdır. Tarımsal alanların yaklaşık 1.2 milyon hektarı baklagil üretimi için kullanılmaktadır. Bu alanda en büyük paya sahip olan ürün 504.000 hektarla nohud, onu 389.000 hektarla mercimek, 109.000 hektarla kuru fasulye, 11.000 hektarla bakla, 3.000 hektarla bamya ve 1.300 hektarla bezelyedir. Türkiye'de yıllık olarak yaklaşık 1.2 milyon metrik ton baklagil üretilmektedir. Nohut %41,4, mercimek %43,8, kuru fasulye %12,6, bakla %1,7 ve bezelye ile bamya ise %0,5'lik paya sahiptir.

Soya

Soya fasülyesi
Türkiye yıllık olarak 30.000 hektarlık bir arazide 110.000 metrik ton soya fasulyesi üretir. Türkiye'nin soya fasulyesi üretiminin yaklaşık %90'ını karşılayan Çukurova ve Karadeniz bölgeleri, ana soya fasulyesi yetiştirme bölgeleridir. Türkiye'nin genellikle ABD, Paraguay, Brezilya, Arjantin, Rusya ve Ukrayna'dan olmak üzere yıllık 3.2 milyon metrik ton civarında soya fasulyesi ithalatı yapmaktadır.

Soya fasülyesi yağı
Soya fasulyesi yağı, soya fasulyesinin işlenmiş %18-20 ürünü olup Türkiye'de yem kaynağı olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Ayrıca, kısmen yem üretiminde ve daha az ölçüde yemeklik yağ olarak da kullanılmaktadır.

Soya fasülyesi küspesi
Soya fasulyesi kırma sonrası %73'inden oluşan soya fasulyesi küspesi özellikle tavuk yemi olarak kullanılmaktadır. Türkiye, Arjantin, Ukrayna ve ABD'den yıllık 1.3 million metrik tonluk büyük miktarda soya fasulyesi küspesi ithal eden önemli bir ülkedir.

Şeker

Türkiye'nin şeker üretimiyle ilgili geçmişi 1926'da Kırklareli'nde ilk şeker fabrikasının kuruluşuna dayanır. Bugün Türkiye'nin 33 şeker fabrikası bulunmakta, bunların 15'i devlete aittir (12 tanesi özel sektör ve 6 tanesi pancar kooperatiflerine ait) ve toplam yıllık üretim kapasiteleri 3 milyon metrik tondur. Dünya genelinde şeker üretiminin %82'si düşük maliyetleri nedeniyle şeker kamışından sağlanırken, Türkiye'de şeker pancarından üretim yapılır. İhracat pazarlarında rekabet şansının düşük olması nedeniyle, Türkiye'nin şeker pancarı üretiminin büyük bir kısmı iç talebi karşılamaya yöneliktir. Şeker pancarı üretiminde, Türkiye dünya sıralamasında Avrupa Birliği, ABD ve Rusya Federasyonu'nun ardından dördüncü sıradadır. Avrupa Birliği ülkeleriyle karşılaştırıldığında, Türkiye Fransa ve Almanya'dan sonra üçüncü sıradadır ve Avrupa kıtasında Avrupa Birliği ve Rusya Federasyonu'ndan sonra üçüncü sıradadır

Kanola

Türkiye'de kanola tohumu üretimi yıllık olarak yaklaşık 100.000 metrik ton civarındadır ve 30.000 hektarlık bir arazi alanını kapsar. Türkiye'de kanola talebi özellikle biyodizel kullanımının zorunlu olması ve kanola tohum küspesinin hayvan yemi olarak kullanılmasından kaynaklı olarak artma eğilimindedir.

Mısır

Türkiye yılda yaklaşık 8 milyon metrik ton mısır üretir. Bunun yanı sıra, Türkiye yem, irmik ve nişasta üreticileri ıiçin önemli miktarda mısır ithal eder.

Durum wheat

Türkiye, Kanada ve İtalya ile birlikte dünyanın en büyük durum buğdayı üreticilerinden biridir. Dünya genelindeki 30-35 milyon ton durum buğdayı üretimi çerisinden Türkiye yaklaşık olarak 4.2 milyon ton üretir. Kanada ve Türkiye, durum buğdayının en büyük ihracatçıları arasındadır. Ayrıca, ekmeklik buğday ile durum buğdayı arasındaki fiyat farkı durum buğdayı lehine arttıkça, Türkiye önümüzdeki yıllarda dünyanın en büyük durum buğdayı üreticisi haline gelebilir.

Pasta

Türkiye, dünya çapında önemli bir makarna üreticisi olarak yer almakta ve küresel olarak ikinci en büyük makarna ihracatçısı konumundadır. 1.3 milyon tonluk bir ihracat hacmiyle Türkiye, birçok ülkeye önemli miktarda makarna tedarikçisi olarak ortaya çıkmıştır. Özellikle Japonya, ABD, Kanada, Tayvan, Çin, İsrail ve birkaç Afrika ülkesi, Türk makarnasının en büyük alıcıları arasındadır.

Kurucu

Şaban Buttanrı

Şaban Buttanrı, Agrolino Grains and Oilseeds'in Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'sudur. Şaban Buttanrı, Agrolino'ya uluslararası ve kurumsal dünyada diplomatik, risk yönetimi ve tedarik zinciri yönetimi alanlarında 30 yıllık deneyimini getirmektedir.

Kariyerine 1992 yılında başladı. Bu yıllar boyunca, Şaban Buttanrı, Avustralya ve Uzak Doğu'dan Güneydoğu ve Doğu Avrupa, Balkanlar ve Ortadoğu'ya kadar dünyanın farklı bölgelerinde Birleşmiş Milletler'in çeşitli kuruluşlarında yönetici pozisyonlarda çalıştı.

İletişim

Adres Bilgeleri:

Oran Mahallesi, Kudüs Caddesl 1/21, Park Oran Ofis No. 24
Oran, 06550, Çankaya/Ankara, Türkiye